Notice: Trying to get property 'alias' of non-object in /home/winphonebg/public_html/components/com_k2/router.php on line 292

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Color has a deprecated constructor in /home/winphonebg/public_html/templates/winphonebg/features/color.php on line 11
Nokia Lumia 1020 - Ревю на камерата - Windows Phone Новини, Форум, Ревюта, Приложения

Nokia Lumia 1020 - Ревю на камерата

Милиони, милиони пиксели... Nokia Lumia 1020 вече се продава от Globul и Vivacom, но може да го намерите и на свободния пазар за около 1300лв. Несъмнено вниманието при Lumia 1020 е насочено към нейната 41-мегапикселова камера и това няма как да бъде иначе! Но дали от толкова много мегапиксели наистина има нужда като вземем предвид, че хай-енд модела Nikon D800 SLR разчита само на 36MP? В това ревю ще разгледаме отблизо камерата на Nokia Lumia 1020. Не забравяйте да прочетете и подробното ревю на топ модела от Nokia, което направихме съвместно с 359gsm.com.

Nokia Lumia 1020 е новият флагман на финландците, поне до излизането на Lumia 1520 на 22 октомври. Смартфонът използва двуядрен процесор Snapdragon S4 на 1.5 GHz, 2 GB RAM (за първи път при Windows Phone), 32 GB вградена памет, NFC и батерия с капацитет 2000 mAh и разбира се Windows Phone 8. Екранът е AMOLED, 4.5-инчов с резолюция 1280x768 (334 ppi), със стъкло Gorilla Glass 3 и технологиите ClearBlack и PureMotion HD+. Подробно за хардуер, дизайн, софтуер, бенчмарк тестове и други очаквайте в началото на следващата седмица.

Nokia Lumia 1020

Основни параметри на камерата на Nokia Lumia 1020

Водещото при Nokia Lumia 1020 и причината мнозина да се насочат към нея е огромната камера - огромна по размери, огромна и по характеристики. 

 • 41 MP 1/1.5-inch сензор със задно осветяване, PureView  
 • Carl Zeiss Tessar лещи - 6 броя
 • Размер на сензора: 1/1.5 inch 
 • Апертура: f/2.2 
 • Фокусно разстояние: 26.0 mm
 • Минимален фокусен обхват : 15.0 cm 
 • Светкавица: Xenon за снимане на статични изображения и LED за снимане на видео 
 • Обхват на светкавицата: 4.0 m
 • Оптична стабилизация на изображението
 • 1080p видео запис при 30fps

За първи път видяхме 41MP в смартфон през 2012г. при Nokia 808 PureView. Какво се е променило оттогава до сега? Nokia Lumia 1020 (1/1.5-inch) има по-малък сензор от 808 (1/1.2-inch), което означава, че физически пикселът на Lumia 1020 е с размер 1.12µm (микрона), докато при 808 той е 1.34µm. По-големият размер на пиксела означава, че ще бъде събрана и повече светлина, a оттам и по-добри изображения при слаба осветеност. Освен това при Nokia 808 липсва оптичната стабилизация на изображението (OIS), нещо което видяхме за първи път при Lumia 920. Тя позволява на Lumia 1020 да снима прекрасно при дълга експозиция и дава отлични резултати при снимане на видео. OIS цели да намали ефекта от вибрациите и потрепванията на ръцете и по този начин да се получи ясно изображение и можете да я чуете при разклащане на телефона (това е нормално). И не на последно място камерата на 1020 е доста по-компактна, докато камерата на Nokia 808 го прави смартфон с неудобни размери.

Nokia Lumia 1020 camera tear down

Nokia Lumia 1020 разполага със сензор със задно осветяване (BSI), което дава възможност пълният сноп лъчи да стигне до пикселите. Самият сензор се състои от 6 лещи като 5 са пластмасови, а тази, която стои най-отпред и първа посреща снопа светлина е стъклена.

Как не се губи качество на изображението при зуум?

Nokia Lumia 1020 запазва две изображения - "голяма" снимка с пълна резолюция и "малка" 5-мегапикселова подходяща за споделяне през имейл, социални мрежи и др. Nokia набляга и на дигиталния зуум, благодарение на огромния си сензор с висока резолюция. На практика имате 2.7 пъти дигитален зуум, преди изображението да стигне 5МП. Това 5-мегапикселово изображение комбинира 7 пиксела в един суперпиксел, заснет от сензор с 41МП и по този начин ще получите много по-качествен резултат в сравнение с други 5-мегапикселови камери, да кажем iPhone 4. Какво се случва на практика? Колкото повече използвате зуум, толкова повече се намаляват пикселите (резолюцията на изображението). Изображението с 3х зуум от 5MP камера ще бъде в пъти по-лошо, отколкото това, заснето с 41MP камера на Lumia 1020. Всъщност това стои зад идеята на Nokia, че са преоткрили зуума (Zoom reinvented).

 Nokia Lumia 920 camera sample 1 Nokia Lumia 1020 100% Zoom

(кликнете за голямо изображение)

Какво е reframing?

Nokia Lumia 1020 запазва оригиналното изображение с пълна резолюция, което ви позволява на един по-късен етап да използвате зуум при вече направена снимка - изрязвате нов кадър от голямото изображение като получавате нова 5-мегапикселова снимка. Това е т.нар. reframing или прекадриране на български. Тази опция е налична чрез приложението Nokia Pro Cam и освен изваждането на нова снимка (участък) от оригиналната, можете също така и да завъртате изображението. Всички снимки, направени с Nokia Pro Cam излизат с линк към приложението, когато ги преглеждате в галерията. 

Защо камерата е 41MP, а снимката не е?

Nokia Lumia 1020 използва един от двата режима - 16:9 или 4:3. Максималната резолюция на изображението при съотношение 4:3 е 38MP, а при 16:9 е 34MP, като при последното се заснема по-широка картина, с по-скоро панорамен вид. Това обяснява защо няма начин да се направи 41-мегапикселова снимка - камерата използва или 4:3 или 16:9 съотношение, за разлика от другите производители, където винаги се заснема една картина 4:3, след което се изрязва, за да се получи 16:9 и по този начин снимките не стават по-широки, а просто по-ниски.

 

Lumia 1020 shooting timeНай-вероятно ще забележите, че отнема известно време от снимка до снимка. Това забавяне се дължи на факта, че изображението се записва в паметта на телефона. Снимка при пълна резолюция е с размери от порядъка на 10Mb - 15Mb. 

  

Как се представя камерата на Nokia Lumia 1020 сравнена с тази на Nokia Lumia 920?

Това е един любопитен въпрос, който изниква пред потребителя, решил да избере един от двата модела. Тъй като в хардуерно отношение 1020 и 920 не се различават особено, остава камерата. 41MP срещу 8.7MP. Правейки снимка с двата модела и сравнявайки я трудно ще намерите драстични разлики в изображенията като се абстрахираме от различните типове дисплеи - AMOLED при 1020 и IPS LCS при 920. Разликата идва когато мащабирате и разгледате детайлите. Същите снимки сравнени на монитор на лаптоп излизат по-студени при 920 и по-топли и с по-наситени цветове при 1020. Отново чувствителна разлика ще откриете при зуум.

Lumia 1020 vs Lumia 920

Lumia 1020 vs Lumia 920

Lumia 1020 vs Lumia 920

Lumia 1020 vs Lumia 920 Camera

Истината е, че камерата на Nokia Lumia 920 е изключително добра и един нормален потребител би бил напълно задоволен от резултатите, които дава.

Софтуер за камерата на Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020 идва фабрично с три инсталирани камера приложения - стандартното за Windows Phone, Nokia Smart Cam и Nokia Pro Cam (налично и за Lumia 920, 925). Имате възможност да изберете кое от трите (или свалено впоследствие) ще се стартира автоматично с натискане на бутона за камерата. Направените с Pro Cam и Smart Cam изображения излизат с линк за съответното приложение, откъдето може да ги редактирате. До края на годината се очаква Nokia да слее тези две приложение в едно, наречено Nokia Cam. Разбира се, вие може да свалите каквито искате приложения (лещи) от Windows Phone Store - Cinemagraph, Panorama, SophieLens for Nokia, Hipstamatic Oggl, 6tag и др.

Nokia Pro Cam Lumia 1020

Nokia Smart Cam

Заснемане на видео

Nokia Lumia 1020 снима FULL HD видео като от настройките може да изберете и по-ниската резолюция 720p, както и с колко кадъра в секунда да снимате. Както при статичните снимки и тук може свободно да играете със зуума, без това да се отрази негативно на качеството на материала. Камерата се справя добре с треперещите ръце и коригира неопитността на обикновения потребител, като резултатът е гладко видео без насичания, с ясна и отчетлива картина и страхотен звук, благодарение на технологията Nokia Rich Recording. Двата HAAC микрофона записват стерео звук.

 

Качеството на изображението на Nokia Lumia 1020 е най-добро в класа - и при ярка обстановка, и при слаба осветеност, камерата осигурява впечатляваща производителност. При добра осветеност, сензорът с висока резолюция улавя огромно количество детайли дори в по-тъмните участъци от снимания обект. Цветовете са наситени. 5-мегапикселовите изображения задминават тези на конкурентните производители. При слаба светлина, огромният сензор и оптичната стабилизация се комбинират, за да се получи изображение с високо качество. Ксеноновата светкавица е по-мощна отколкото LED, което означава, че получавате повече и по-равномерно разпределена светлина.

Иновативният зуум и впечатляващото качество на изображението отличават Nokia Lumia 1020 от всички конкуренти. 

Nokia Low Light

Без светкавица / Кликнете за голям размер

Lumia 1020 night shot

Архив с оригинални 5MP и 34MP снимки от камерата на Nokia Lumia 1020 може да свалите оттук (315MB .rar).

Плюсове:

 • Използването на зуум не влошава качеството
 • Възможност за ръчно настройване (с Nokia Pro Cam)
 • Подобрена оптична стабилизация на изображението
 • 6 лещи от ZEISS
 • Два вида светкавица - Xenon за снимане на статични изображения и LED за снимане на видео
 • 41MP

Минуси:

 • Липсва HDR и опцията бърза серия от снимки
 • Дълго време на изчакване между две снимки
 • Бавно зареждане на камера приложението

Не забравяйте да прочетете и част 2 на ревюто на Nokia Lumia 1020 тук в winphonebg.com.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/winphonebg/public_html/templates/winphonebg/html/com_k2/templates/default/item.php on line 249
Етикети
File_Submit

winphonebg

Уеб сайт: www.winphonebg.com/

31 коментара

 • Връзка на коментара plintaalba.ro 09 Февруари 2021 публикуван от plintaalba.ro

  It's awesome to pay a quick visit this site and reading the views
  of all mates regarding this article, while I
  am also zealous of getting experience.

 • Връзка на коментара Page not found 01 Февруари 2021 публикуван от Page not found

  Just want to say your article is as astonishing. The clarity
  in your post is just spectacular and that i could think you are knowledgeable on this subject.
  Well together with your permission let me to take
  hold of your RSS feed to stay up to date with forthcoming post.
  Thank you a million and please carry on the rewarding work.

 • Връзка на коментара Plinta Alba 01 Февруари 2021 публикуван от Plinta Alba

  Your method of explaining all in this piece of writing is really fastidious, every one can without difficulty know it, Thanks a lot.

 • Връзка на коментара Peste 715 Modele Disponibile 28 Януари 2021 публикуван от Peste 715 Modele Disponibile

  This is a great tip particularly to those new to the blogosphere.
  Brief but very accurate information… Appreciate your sharing this one.
  A must read post!

 • Връзка на коментара L383 22 Януари 2021 публикуван от L383

  constantly i used to read smaller articles which also clear their motive, and
  that is also happening with this article which I am reading at this time.

 • Връзка на коментара Steffi 20 Януари 2021 публикуван от Steffi

  An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who was doing a little
  homework on this. And he actually bought me lunch simply because I stumbled upon it for him...
  lol. So allow me to reword this.... Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending some time to talk about this subject here on your site.

 • Връзка на коментара gazon rulou de vanzare 21 Декември 2020 публикуван от gazon rulou de vanzare

  I visited several sites except the audio quality for audio songs existing at this
  website is in fact excellent.

 • Връзка на коментара Plinte si Praguri 18 Декември 2020 публикуван от Plinte si Praguri

  I'm amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that's both educative and engaging, and let me tell you, you've hit the nail on the head.
  The problem is something which too few folks are speaking intelligently about.

  Now i'm very happy I stumbled across this during my hunt
  for something regarding this.

 • Връзка на коментара Balustrade Sticla Securizata pret bun 03 Декември 2020 публикуван от Balustrade Sticla Securizata pret bun

  Hi to every single one, it's really a good for me to
  go to see this website, it consists of useful Information.

 • Връзка на коментара Produse – Librarii Online 01 Декември 2020 публикуван от Produse – Librarii Online

  Hi there to every body, it's my first visit of this website; this weblog includes awesome and
  actually good stuff for readers.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

 Информация

Информация: www.winphonebg.com не е свързан по никакъв начин с Microsoft Corp. или Майкрософт България. Официален сайт на Windows Phone e windowsphone.com

 

 Условия за ползване

winphonebg.com събира анонимни уеб статистически данни за посещенията с цел отчитане на импресиите, посещения от търсачки и др. Още.

 
 

 За контакт

Email: info [@] winphonebg.com
Facebook
Google+
Twitter
RSS